دکتر ناصر کنعانی، استاد دانشگاه فنی برلین، روز شنبه 24 آذرماه 1397 در دانشکده علوم ریاضی پیرامون دستاوردهای ریاضی عمر خیام نیشابوری (غیاثالدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری) فیلسوف، ریاضیدان، ستارهشناس و رباعی سرای ایران برای حاضران سخن گفت.
وی در ابتدا به معرفی مختصری از خیام وزندگی نامه او پرداخت و اینکه 800 سال پس از درگذشت خیام دستاوردهایش در جبر شناختهشده است را نکتهای قابلتوجه دانست.
دکتر کنعانی جبر را رسیدن از واقعیات یا کمیات نامعلوم به واقعیات یا کمیات معلوم تعریف کرد. وی با اشاره به کتاب جبر و مقابله خیام او را نخستین کسی دانست که معادلات درجه 3 را دستهبندی و به حل آنها با استفاده از مقاطع مخروطی دستیافته است. وی در ادامه سخنانش در خصوص خیام و ضرایب دوجملهایها، خیام و ایراد او به اصل پنجم اقلیدس که منجر به پدید آمدن هندسه غیر اقلیدسی شده است اشاره کرد و افزود: اینشتین با کمک این هندسه توانست نظریه نسبیت را تعریف کند. خیام و اصل توازی و خیام و تقویم جلالی از دیگر موضوعاتی بود که دکتر کنعانی به آنها اشاره کرد. وی از خیام با عنوان دانشمندی کم گو و گوهر گو یادکرد و اشعار او را نیز منطبق با ذهن ریاضیوار او دانست و با خواندن رباعی زیر به صحبتهای خود خاتمه داد.
اسرار ازل را نه تو دانی و نه من، وین خط مقرمط نه تو خوانی و نه من، هست از پس پرده گفتگوی من و تو، چون پرده برافتد نه تو مانی و نه من
گفتنی است دکتر ناصر کنعانی دارای درجه دکتری در رشته فیزیک جامدات از دانشگاه فنی برلین میباشد. وی چهار سال در موسسه فناوری ماساچوست و دانشگاه فلوریدا بهعنوان استاد مدعو در آمریکا تدریس و مجدداً به آلمان بازگشت. او تحصیلات خود را در دانشگاه مونتان لئوبن (en) و دانشگاه فنی برلین در رشتههای مهندسی علوم مواد، دکترای فیزیک جامدات و فوق دکترای الکتروشیمی به پایان رسانید. دکتر کنعانی از سال 1985 به مدت بیست سال در کنار تدریس در دانشگاه فنی برلین، مسئولیت بخش تحقیقات و مدیریت کیفیت یک شرکت فرانسوی- آلمانی را نیز به عهده داشته است. وی مقالات بسیاری در مجلات علمی- فنی کشورهای غرب منتشر ساخته و چند کتاب علمی به زمان آلمانی و انگلیسی درباره علم مواد و آبکاری تألیف کرده است.