روز چهارشنبه 5 دیماه 1403، اختتامیه نخستین همایش «رودکی و پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان» به همت مدیریت همکاریهای علمی بینالمللی دانشگاه فردوسی مشهد، با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و شخصیتهای برجسته علمی و سیاسی ایران و تاجیکستان در تالار رودکی مجتمع کانونهای فرهنگی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، دکتر حمیدرضا دانشناری، مدیر همکاریهای علمی بینالمللی دانشگاه فردوسی مشهد، ضمن عرض خیرمقدم به حضار و ارائه گزارشی از اهداف و اهمیت این همایش، به تقویت پیوندهای فرهنگی میان ایران و تاجیکستان تأکید کرد.
در ادامه، دکتر محمدجعفر یاحقی، رئیس نخستین همایش «رودکی و پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان»، رودکی را پیوندگر اصلی زبان فارسی و نمایندهای از فرهنگ مشترک ایران و تاجیکستان معرفی کرد.
دکتر نظامالدین زاهدی، سفیر تاجیکستان در ایران، به جایگاه ویژه رودکی، پدر شعر فارسی، اشاره کرد و گفت: رودکی، در دوره سامانیان، طلاییترین دوران تمدن ایران پس از اسلام، زیست.
دکتر عبدالرضا جوان جعفری، سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد بر ابعاد مختلف همایش رودکی تأکید کرد و مهمترین ویژگی اشعار رودکی را خداشناسی او برشمرد.
دکتر حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، در این همایش با اشاره به نقش بیبدیل خراسان بزرگ در شکلگیری ایران فرهنگی و تمدن اسلامی، گفت: رودکی یکی از حلقههای وصل ایران فرهنگی و نمادی از ادبیات و تمدن اسلامی است.
در انتهای مراسم، دکتر سلمان ساکت، دبیر علمی همایش، بیانیه پایانی همایش را قرائت کرد و پس از آن، از کتاب یاد شعر رودکی آید همی اثر زندهیاد اعلاخان افصحزاد رونمایی شد.