روز دوشنبه 4 آذر 1398 فاتیح توپچو سرکنسول کشور ترکیه و الیاس غایپاف سرکنسول کشور ترکمنستان در مشهد با دکتر محمد کافی رئیس دانشگاه فردوسی مشهد دیدار و گفتوگو داشتند. در این دیدارها که دکتر احسان قبول مدیر همکاریهای علمی بینالمللی و امور دانشجویان غیرایرانی نیز حضور داشت، بر گسترش روابط علمی و دانشگاهی میان دو کشور تأکید شد. در دیدار با سرکنسول جدید ترکیه دکتر کافی دو کشور ایران و ترکیه را پیشقراولان تولید علم در منطقه و جهان اسلام معرفی کرد و بر همکاریهای مشترک علمی بیش از پیش میان دو کشور تأکید کرد. دکتر کافی با اشاره به رتبه 470 دانشگاه فردوسی مشهد در سطح بینالمللی به دیدار سال گذشته خود با رئیس دانشگاه استانبول اشاره کرد و همکاری در گسترش زبان و ادبیات فارسی و ترکی استانبولی را از دستآوردهای آن سفر دانست که حضور یک استاد ترکی استانبولی در دانشگاه فردوسی مشهد نیز در این زمینه تلقی میشود. دکتر کافی ضرورت توسعه همکاریها در دیگر حوزههای دانش را نیز ضروری دانست و آمادگی میزبانی دانشگاه از هیأتهای دانشگاهی کشور ترکیه را اعلام کرد.
دکتر قبول نیز با ارائه گزارشی کوتاه از روابط دانشگاه با کشور ترکیه همکاری در حوزههای مولوی پژوهی، شیخ بکتاش، تبادل استاد و منابع آموزشی، تأسیس اتاق ترکیه در دانشگاه و حضور فعال در جشن فرهنگ ملل را پیشنهاد کرد. سرکنسول ترکیه نیز بیان کرد هنگامی که متوجه شدم محل جدید مأموریتم شهر مشهد است یکی از ظرفیتهای ممتاز روابط میان شرق ایران و کشور ترکیه را دانشگاه فردوسی مشهد قلمداد کردم. چرا که دانشگاه فردوسی مشهد از نظر دانشگاههای ترکیه دانشگاهی معتبر محسوب میشود و سرکنسولگری ترکیه در مشهد آمادگی دارد کلیه پیشنهادهای مطرح شده را پیگیری کند و شرایط اجرایی سازی آن را فراهم آورد.
در دیدار با سرکنسول ترکمنستان، آقای دکتر محمد تقوی رئیس مرکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان نیز حضور داشت. ابتدا دکتر قبول گزارشی از شرکت خود و دکتر تقوی در سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب عشق آباد ارائه داد و پیشنهادهایی در خصوص تبادل استاد زبان فارسی و ترکمنی و اختصاص اتاقی در تالار ملل به کشور ترکمنستان ارائه کرد. سپس دکتر کافی بیان نمود که همکاریهای علمی پایدارترین نوع همکاری است و اشتراکات جغرافیایی و فرهنگی فراوانی بین دو کشور ایران و ترکمنستان وجود دارد. وی ارتباطات علمی را زمینه ساز رشد اقتصادی دانست و با اشاره به جایگاه برتر علمی و بینالمللی دانشگاه فردوسی مشهد و نیز مرکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان، آمادگی دانشگاه فردوسی مشهد برای گسترش روابط علمی و بینالمللی را با دانشگاههای معتبر کشور ترکمنستان اعلام کرد.
دکتر کافی با دعوت از هیأتهای دانشگاهی کشور ترکمنستان، دیپلماسی علمی را یکی از راههای گسترش روابط میان دو ملت و دولت بیان کرد و همکاری در حوزههای کشاورزی، مبارزه با آفات و امراض گیاهی، انقراض گونههای گیاهی و جانوری، مدیریت آب و علوم ورزشی را از دیگر موضوعات مهم میان منطقه خراسان و کشور ترکمنستان معرفی کرد که ضرورت پژوهشهای مشترک را میطلبد. دکتر تقوی نیز به سابقه همکاریهای دو کشور در گذشته اشاره کرد و آمادگی مرکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان دانشگاه را برای هرگونه همکاری با مراکز آموزش زبان فارسی کشور ترکمنستان اعلام کرد.
آقای الیاس غایپاف نیز با تمجید پیشرفت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در سالهای اخیر همه پیشنهادهای مطرح شده را برای کشور ترکمنستان مهم تلقی کرد و آمادگی پیگیری و اجرایی سازی یکایک آنها را اعلام کرد. سرکنسول ترکمنستان در مشهد سال 2021 را به پیشنهاد رئیس جمهور ترکمنستان در سازمان ملل سال همبستگی و امنیت منطقهای و بینالمللی معرفی کرد و خواستار همکاری دانشگاه فردوسی مشهد در برگزاری برنامههای مشترک در اینباره شد.